Sprievodca svetom nerezu: Všetko, čo potrebujete vedieť pri výbere nerezového materiálu

mceclip0-31

Nerezová oceľ sa využíva nielen pre jej zvýšenú ochranu proti oxidácii, ale aj pre jej pevnosť či vysoko dekoratívne vlastnosti. Dobre sa zvára, obrába aj tvaruje. Vyniká odolnosťou voči iným prvkom a vďaka tomu ovládla zdravotníctvo a gastroprevádzky - nájdete ju doslova všade. 

Tam, kde neobstojí oceľ s bežným zložením, je potrebné využiť kombináciu s inými prvkami zaisťujúcimi zvýšenú ochranu proti rýchlej degradácii. Zistite, aké druhy nerezovej ocele existujú a na čo pri výbere materiálov z nerezu nezabudnúť.

Nerezu je niekoľko druhov - líšia sa podľa zloženia a štruktúry

Oceľ všeobecne je železný kov s nízkym obsahom uhlíka. Podľa ďalších prímesí základného kovu je potom možné rozlíšiť celkom 10 tried ocelí. Medzi nimi sú aj ocele legované chrómom, niklom a ďalšími legúrami - nerezové ocele. Snahou výrobcov pri výrobe takého materiálu je modifikovať pôvodné vlastnosti ocele do podoby, ktorá vyhovie uvažovanému použitiu – obvykle zvýšenému mechanickému a chemickému namáhaniu.

Ak opomenieme prechodové skupiny, dajú sa nerezové ocele rozdeliť na tri základné druhy podľa ich zloženia a štruktúry:

  • Feritické ocele majú minimálny obsah chrómu 12 % a naopak sú úplne bez niklu. Vynikajú vysokou kujnosťou, limitujúca je naopak ich neschopnosť spevňovať pôsobením tepla. Sú vysoko dekoratívne a dlhodobo odolávajú zaťaženiu morskou vodou. 
  • Martenzitické ocele sú magnetické a až na výnimky špeciálnych aplikácií neobsahujú nikel. Vyrábajú sa procesom rýchleho ochladenia austenitických ocelí. Sú extrémne pevné, ale oproti tomu je znížená ich odolnosť korozívnym prostredím a zhoršená kujnosť. 

Austenitické ocele sú v praxi najbežnejšie nerezy. Obsahujú najmenej 18 % chrómu, niklu a zároveň veľmi malý podiel uhlíka. Pre svoju vysokú mieru odolnosti proti korózii a jednoduchej údržbe povrchu sú obľúbené v hygienicky náročných prevádzkach. Dobre sa zvárajú a tvarujú.

Rozumiete správne “nerezovému slangu”?

Potom asi viete, čo je nerez “potravina” - austenitická oceľ triedy 1.4301 (AISI 304) používaná v gastro prevádzkach kvôli jej silnej odolnosti proti narušeniu vlhkosťou a jedlými kyselinami. Možno máte teda doma kuchynský nerezový drez vyrobený práve z takého materiálu.

A čo taký “brus”? Správne! Ide o obľúbenú povrchovú úpravu najmä nerezových plechov. O výslednej štruktúre vytvorenej brúsením vypovedá aj číslo uvádzané v popise výrobku. Často je taký plech zároveň opatrený fóliou, aby prepravou alebo ďalším spracovaním nebol povrch poškodený.

Pri nákupe nerezu je potrebné presne poznať jeho využitie

mceclip1-18

Nie je nerez ako nerez. Pre dodávateľov materiálu je preto podstatné vždy presné budúce využitie alebo spôsob spracovania objednávaného tovaru. 

  • Nerezové plechy - s plechmi je pri výbere práca relatívne jednoduchá - pokiaľ viete akú akosť na svoj účel hľadáte, nie je u nich už také zložité určiť technologický postup a vybrať vhodnú hrúbku a výrobné prevedenie - rovnako pri nerezových profiloch.
  • Nerezové rúry - pri nákupe nerez rúr dobre zhodnoťte budúce zaťaženie tlakom. Vyhnite sa riziku zámeny nerezových rúr zváraných a bezošvých, ktoré môže viesť k zásadným problémom s tesnosťou takto vytvorených vedení. Pri tlakových sústavách s agresívnym médiom je také podcenenie voľby materiálu fatálnou chybou, ktorá môže viesť k vážnym haváriám. 

Rozhodne sa oplatí pred nákupom poradiť s odborným predajcom, ktorý má o jednotlivých vlastnostiach a možnostiach využitia podrobný prehľad. V Atreone vám s výberom všetkého hutníckeho materiálu vrátane nerezu vždy ochotne poradíme.

© ATREON

Najpredávanejšie produkty v kategórii nerezové materiály

Nerezová guľatina 2 mm - ťahaná (1.4301/7) 0,91 € Detail
Nerezová guľatina 11 mm - ťahaná (1.4305) 17,91 € Detail
Nerezový jokel 20x20x1 (1.4301/7) 19,91 € Detail