Zváranie jokloviny obalenou elektródou: Kompletný návod krok za krokom

mceclip0-27

Do zvárania sa môže pustiť svojpomocne každý šikovný samouk. Naučiť sa kvalitne zvárať jakle nemusí byť náročné, keď viete, ako na to. Preto vám poradíme niekoľko základných tipov, vďaka ktorým si budete môcť v domácich podmienkach zvariť pestré výrobky.

☝ Ak zvárate v práci každý deň, pravdepodobne sa u nás nič nové nedozviete. Náš návod je primárne určený pre začiatočníkov a mierne pokročilých zváračov.

Ide sa zvárať

Proces zvárania pri ručnom zváraní obalenou elektródou začína dotykovým zapálením. Aby sa prúdový okruh uzavrel, je potrebné vytvoriť medzi elektródou a obrobkom skrat a hneď potom elektródu ľahko nadvihnúť – zvárací oblúk sa zapáli.

POZOR! Zapaľovanie by sa malo vykonávať mimo spoja a má byť iba na tých miestach, ktoré sa po horení zváracieho oblúka rýchlo opäť zatavia. Na týchto ohriatych miestach, kde sa to nestane, môže na citlivých miestach materiálu dochádzať náhlym zahriatím k vytváraniu trhlín.

Krok číslo 1: Začnite s uzemnením zváraného materiálu

Na uzemnenie zváraných jaklov slúži zvárací (kostriaci) kábel, na konci ktorého nájdete svorky. Upevnite ich na materiál tak, aby pevne držali – musia byť umiestnené čo najbližšie k miestu zvárania alebo na kovový zvárací stôl na ktorom je zvarenec. Nezabudnite, že pred každým zváraním musíte zbaviť svorky aj zvarové plochy nečistôt (prachu, farby, hrdze) a mastnoty.

Tipy od profíka

  • Zapáľte oblúk tesne vedľa medzery (nehrozí prepálenie materiálu).
  • Zvárajte rýchlo – predovšetkým tenké materiály.
  • Medzera medzi jaklami nesmie byť príliš veľká (pri tenkých materiáloch cca do 3 mm).
  • Pri stene cca od 5 mm je vhodná malá medzera 1-2 mm.
  • Pri hrubostenných materiáloch cca od 6 mm by malo byť aj malé skosenie hrán (týka sa hlavne zvarov na tupo).

Krok číslo 2: Nastavte správne zvárací prúd

Na bežné zváranie jaklov použite univerzálnu elektródu s priemerom 2,5 mm – je vhodná ako pre tenké, tak aj hrubé materiály. Na tenké steny 1-2 mm je vhodný priemer elektródy 2 mm, na hrubé materiály od 5 mm je vhodná elektróda 3,2 mm.

Do držiaka elektród upnite elektródu, zapnite zváračku a nastavte si vhodný zvárací prúd. Ten sa obvykle jednoducho nastavuje na invertore kolieskom.

Zváracie prúdy 

  • Pri priemere 2,0 mm by mala byť hrúbka prúdu medzi 40-80 A
  • Pri priemere 2,5 mm by mala byť hrúbka prúdu medzi 50-100 A
  • Pri priemere 3,2 mm by mala byť hrúbka prúdu medzi 90-150 A

 *Odporúčané zváracie prúdy sú vždy napísané na obale konkrétnych elektród.

Krok číslo 3: Samotné zváranie jaklov

Zapáľte ľahkým kontaktom o zvárané miesto oblúk a následne ho oddiaľte na vhodnú vzdialenosť podľa typu elektródy (0,5 - 1 x priemer elektródy). Tak začne dochádzať k roztaveniu kovu a vznikne zvarový kúpeľ. Ďalej môžete elektródu mierne ťahať a pohybovať ju do strán. Dôležité je udržiavať predpísanú vzdialenosť oblúka.

Zváraný materiál si najskôr tzv. nabodujte, čo znamená, že urobíte niekoľko menších zvarov. Tie vám zaistia správnu polohu zváraných dielov a samozrejme zamedzia neskoršej deformácii celého výrobku. Sklon elektródy k zváranému materiálu by mal byť asi 70 až 80 stupňov.

Až sa dostanete na koniec zvaru, nechajte celý obrobok na chvíľu vychladnúť, potom môžete kladivkom oklepať strusku a začistiť ho uhlovou brúskou. 

POZOR! Struska je veľmi horúca! Pri jej oklepávaní používajte vždy ochranné okuliare.

Možné problémy pri spájaní jaklov

  • Nedarí sa zapáliť oblúk. V takom prípade skontrolujte uzemnenie jaklov a nastavenie zváracieho prúdu. Pokiaľ je oboje v poriadku, možno máte len nízky zvárací prúd.
  • Elektrický oblúk prská. Zrejme ste si nastavili príliš vysoký zvárací prúd alebo sú na materiáli nečistoty.
  • Materiál sa prevaruje. Zrejme ste si nastavili príliš vysoký zvárací prúd.

Nezabudnite na voľbu vhodnej elektródy

Na spájanie jaklov zváraním si môžete vybrať rad elektród podľa priemeru. Na tenšiu oceľ sa obvykle používa priemer 2 mm, univerzálnu hrúbku predstavuje priemer 2,5 mm (ideálna voľba pre každého majstra) a pre silné oceľové profily zvoľte priemer 3,2 mm.

Medzi najbežnejšie typy elektród patria rutilové a bázické

  • Rutilová elektróda sa používa na trafo zváračku so striedavým prúdom.
  • Bazická elektróda sa používa na zváračku s jednosmerným prúdom.

Nezabúdajte na bezpečnosť práce. Vždy, za každých podmienok, používajte pri zváraní ochrannú kuklu a rukavice. 

Pri oklepávání trosky si vždy nasaďte ochranné okuliare. Nezabúdajte ani na vhodný odev s dlhými rukávmi a nohavicami.

Buďte ohľaduplní aj k svojmu okoliu – zvárací oblúk vydáva silné ultrafialové žiarenie, ktoré môže zapríčiniť zápal spojiviek (aj jeho odraz od steny).

Výber zváračky

Váš starý otec či otecko možno zváral ešte tzv. trafo zváračkou. A zrejme sa tiež sťažoval na to, že je naozaj poriadne ťažká a pre množstvo akcií veľmi nepraktická. Dnes sa už najčastejšie zvára obalenou elektródou pomocou invertorových zdrojov.

Zváracie invertory sa dajú zaobstarať už za cenu okolo 120 eur. Na bežné domáce kutenie a práce vám také náradie bude bohate stačiť. Pri výbere by ste si mali dať pozor najmä na jeden parameter, a to zaťažovateľ.

  • Zaťažovateľ udáva čas a prúd, ktorým môžete zvárať, v percentách. Ak prekročíte dané percento, zváračka sa vypne a vo väčšine prípadov je nutné čakať na jej vychladnutie. Pokiaľ už máte jasno v tom, čo chcete zvárať, aké hrúbky materiálu a akými priemermi elektródy sa chystáte zvárať, bude sa vám hodnota zaťažovateľa ľahšie vyberať. Čím silnejšie elektródy, tým väčší prúd budete potrebovať – a tým vyššia bude aj hodnota zaťažovateľa.

Typické chyby začiatočníkov

Nikto učený z neba nespadol, avšak zváranie jaklov sa dá veľmi rýchlo naučiť a zdokonaľovať sa budete až samotnou praxou. Počiatočné neúspechy by vás teda rozhodne nemali deprimovať. Experimentujte predovšetkým s hrúbkou a typom elektród, prúdom, ale aj polohami elektródy. Inšpirujte sa predovšetkým tým, ako vyzerajú správne a kvalitné zvary.

Vďaka praxi sa naučíte udržať a ťahať oblúk a postupne sa vo svojej technike zdokonalíte. Osvojíte si jemnú reguláciu prúdu a skúšaním nájdete pre danú elektródu a polohu ten správny prúd. Nehanbite sa cvičiť na odrezkoch jaklov a pásoviny. Opýtať sa môžete aj skúsenejších zváračov.

Pokiaľ si na zváranie jaklov sami netrúfnete, alebo je váš projekt taký veľký, že naň nemáte čas, využite služby profesionálnej zámočníckej dielne Atreon. Využívame niekoľko metód zvárania. Predovšetkým potom zváranie v ochrannej atmosfére taviacou sa elektródou (MIG/MAG), ktorou je zaručená vysoká rýchlosť a hlavne kvalita.

Najpredávanejšie produkty v kategórii jakle

Jokel 30x30x2 11,76 € Detail
Jokel 40x40x4   28,77 € Detail
Jokel 60x40x2 21,56 € Detail