Výroba, spracovanie a recyklácia hliníka – kovu s unikátnymi vlastnosťami

mceclip0-28

Tam, kde potrebujete nízku hmotnosť bez rizika korózie a zároveň elektrickú aj tepelnú vodivosť, nastupuje hliník. Je to kov striebristo šedej farby so širokým uplatnením v praxi. V prirodzenej forme ho možno v prírode nájsť zastúpený v mnohých zlúčeninách. Výroba čistého hliníka je ale energeticky náročná a preto sa veda a výskum venuje aj jeho efektívnej recyklácii.

Zvlášť pre svoju nízku mernú hmotnosť je tento kov využiteľný aj v priemyselných oblastiach s vysokými nárokmi – v letectve alebo v kozmonautike. Rovnako často sa s ním ale dá stretnúť aj pri bežných aplikáciách, kde je zase žiaduca jeho dobrá tvárnosť.

Získavanie hliníka nie je jednoduchý proces

mceclip1-16

Surovinou na výrobu čistého hliníka je obvykle bauxit, hornina vyskytujúca sa v Guinei, Austrálii alebo Vietname. Množstvo bauxitu na planéte by pre masovú výrobu hliníka nebolo až takým problémom, horšie je to s jeho čistotou a predovšetkým so zložitým postupom nutným na oddelenie od ostatných zložiek. Samotná výroba prebieha v troch fázach:

Získavanie čistého oxidu hlinitého (Al2O3) tzv. Bayerovým spôsobom spočíva najprv v rozomletí dolovanej rudy. Tá sa po pridaní vápenca a hydroxidu sodného následne taví v autokláve na hlinitan sodný. Nastáva hydrolýza vzniknutého hlinitanu sodného a následne kalcinácia pri 1200 °C na výsledný a žiadaný Al2O3.

Výroba surového hliníka prebieha v kúpeli roztaveného kryolitu, minerálu magmatického alebo sedimentálneho pôvodu. Oxid hlinitý sa pridáva postupne tak, aby bol jeho obsah stále čo možno najbližšie k ideálnej hodnote 15 %. Kryolit znižuje teplotu topenia Al2O3 z pôvodných 2050 ° C až na 960 ° C a zásadne tak zlepšuje podmienky tejto fázy výroby. Výsledkom je hliník s čistotou minimálne 99,5%, čo je hodnota využiteľná už pre veľkú časť aplikácií.

Čistý hliník je možné získať poslednú z obvyklých fáz – elektrolytickou rafináciou. Pri nej tvorí už vyčistený Al hornú plávajúcu vrstvu, z ktorej môže byť počas výroby postupne odoberaný. Produktom je obvykle odliatok v podobe drôtu s priemerom 9 až 25 mm s čistotou materiálu 99,99 %.

Využitie a ďalšie spracovanie hliníka

Jednou z mnohých výhod hliníka je jeho zlievateľnosť a zároveň aj tvárnosť za studena aj za tepla. Skrátka nech si zvolíte akýkoľvek tvar alebo veľkosť, dá sa dosť dobre predpokladať, že z hliníka takúto súčasť pôjde niektorým z výrobných procesov vytvoriť.

Pokiaľ splní tento kov aj požiadavky na výslednú pevnosť, obrobiteľnosť, tepelnú a elektrickú vodivosť, máte vyhraté. Zároveň to všetko bude sprevádzané obvykle výhodnou nízkou hmotnosťou výsledného výrobku.

Že hliník väčšinu z požiadaviek splniť dokáže, už ľudstvo poznalo dostatočne. Nachádza preto využitie v obrovskom množstve priemyselných aplikácií od obalového materiálu cez hliníkové profily na okná, záhradné hliníkové pergoly a elektronické súčiastky všetkého druhu až po konštrukcie vozidiel, lietadiel a vesmírnych telies.

Životnosť a spoľahlivosť výrobkov z hliníka podporuje aj vysoká odolnosť voči bežnej korózii založená na prirodzenom vzniku ochrannej vrstvy oxidu, ktorý nepripustí hĺbkové narušenie vedúce až k deštrukcii.

mceclip1-11 (2)

Viac ako 75 % hliníka vyrobeného za posledné storočie je stále v obehu

Vzhľadom na obrovský potenciál využitia hliníka a zároveň technologicky aj energeticky náročného výrobného procesu je rozhodne žiaduce tento kov efektívne recyklovať. Stačí niekoľko štatistických údajov a je hneď jasné, aký význam má opätovné použitie tohto kovu ako suroviny na ďalšiu výrobu.

Jedna tona hliníka z recyklátu znamená:

  • ušetrené až 4 tony bauxitu a teda aj prostriedkov potrebných na jeho získanie
  • produkciu CO2 menšiu až o 9 ton
  • úsporu až 95% energie oproti prvovýrobe

Vďaka tomu, že sa na produkciu výrobkov z hliníka používa kov o takmer 100% čistote, je potom aj jeho recyklát rovnako kvalitný a teda bez problémov použiteľný na ďalšie spracovanie.

Recyklovaný hliník nestráca žiadnu zo svojich vlastností a nie je preto dôvod sa napríklad obávať, že hliníkový rebrík z opakovane použitej suroviny bude menej pevný. Je zrejmé, že recyklácia hliníka je racionálne úplne odôvodniteľná a prináša skutočné pozitíva nielen pre ekonomiku, ale aj pre životné prostredie.

 

Najpredávanejšie produkty v kategórii hliníkových materiálov

Hliníková pásovina 40x2 (EN 6060) 9,75 € Detail
Hliníkový jokel 150x20x2 (EN 6060) 69,94 € Detail
Hliníková rúra 40x5 (EN 6060) 60,84 € Detail