Výroba hliníka: Od bauxitu po zliatinu s univerzálnym použitím

vyroba a recyklacia hlinika nahlad 

Transformácia bežnej suroviny na kov, ktorý je ľahký, pevný a neuveriteľne univerzálny, vyžaduje niekoľko sofistikovaných krokov. Hoci sa môže zdať, že je hliník všadeprítomný, jeho cesta od suroviny k hotovému produktu je zložitá a fascinujúca.

1. Východiskový materiál: Bauxit

Výroba hliníka začína bauxitom, druhom minerálu, ktorý obsahuje veľké množstvo oxidu hlinitého. Bauxit sa ťaží v mnohých krajinách sveta, pričom najväčšie ložiská nájdeme v Austrálii, Číne, Guinei a Brazílii.

Zaujímavosťou je, že aj napriek svojej kľúčovej úlohe v procese výroby hliníka, je bauxit sám o sebe relatívne nevýrazným materiálom.

2. Získavanie oxidu hlinitého: Bayerov proces

Po ťažbe bauxitu nasleduje proces zvaný Bayerov proces, pomenovaný po rakúskom chemikovi Karlovi Bayerovi, ktorý ho vynašiel v roku 1887.

Bauxit sa najprv drví a potom sa za pridanie hydroxidu sodného zahrieva v tlakových nádobách. Vzniknutá zmes sa potom filtruje, čím sa oddelí zvyšok nerastnej hmoty od roztoku, ktorý obsahuje oxid hlinitý.

Tento roztok sa potom ochladí a oxid hlinitý sa z neho vyzráža. Vzniknutý pevný oxid hlinitý sa potom vypáli v peciach, čím sa získa čistý prášok bielej farby, ktorý je pripravený na ďalšie spracovanie.

3. Elektrolýza: Hall-Héroultov proces

Konečná transformácia oxidu hlinitého na hliník sa odohráva v elektrolytických peciach cez proces zvaný Hall-Héroultov proces. Tento proces bol nezávisle na sebe objavený v roku 1886 Američanom Charlesom Martinom Hallem a Francúzom Paulom Héroultom.

Oxid hlinitý sa rozpustí v roztavenom kryolite, ktorý znižuje teplotu topenia a zároveň funguje ako elektrolyt. Pri aplikácii elektrického prúdu sa oxid hlinitý rozkladá a na katóde sa uvoľňuje čistý hliník, zatiaľ čo na anóde sa uvoľňuje kyslík. Hliník sa potom zhromažďuje na dne pece, odkiaľ sa periodicky odoberá.

4. Rafinácia a zliatiny

vyroba a recyklacia hlinika 1

Získaný hliník je síce čistý, ale pre väčšinu aplikácií ešte nie je dostatočne pevný. Preto sa často leguje s inými kovmi, ako sú meď, zinok alebo magnézium, aby sa zlepšili jeho mechanické vlastnosti.

Proces rafinácie a vytvárania zliatin je kľúčový pre dosiahnutie špecifických vlastností hliníka, ktoré sú požadované na jeho rôzne použitie.

Kde sa hliník vyrába

Výroba hliníka je globálnym priemyslom, pričom najväčší producenti sa nachádzajú v Číne, na Strednom východe, v Rusku a v Severnej Amerike. Tieto krajiny disponujú buď bohatými ložiskami bauxitu alebo prístupom k lacnej elektrickej energii, ktorá je kľúčová pre energeticky náročný proces elektrolýzy.

Recyklácia hliníka

vyroba a recyklacia hlinika 2

Príbeh hliníka však nekončí jeho výrobou a prvým použitím. Recyklácia hliníka je kľúčová pre jeho udržateľnú výrobu, pretože tento proces šetrí až 95 % energie potrebnej na výrobu primárneho hliníka.

Recyklačný proces začína zberom a triedením hliníkového odpadu. Môže ísť o čokoľvek, od plechoviek od piva, až po staré automobilové súčiastky. Tento odpad je potom roztavený v peciach pri teplotách okolo 660 stupňov Celzia, čo je teplota topenia hliníka.

Pri tomto procese sa odstránia všetky nečistoty a prímesi, a zostane tak čistý, recyklovaný hliník, ktorý je opäť pripravený na použitie v najrôznejších priemyselných aplikáciách.

Recyklácia hliníka je príkladom dokonalého kruhového hospodárstva, kde sa materiál neustále vracia späť do výrobného procesu, čím sa znižuje potreba nových surovín a šetrí životné prostredie. Tento proces je pripomienkou, že každý kus hliníka, ktorý recyklujeme, je krokom k lepšej a udržateľnejšej budúcnosti.

Výroba hliníka je príkladom toho, ako môže pokročilá chémia a inžinierstvo transformovať prírodné zdroje na materiály, ktoré formujú moderný svet. Od lietadiel po konzervy, hliník sa stal nezastupiteľnou súčasťou našich životov, a to všetko vďaka zložitému, ale fascinujúcemu procesu jeho výroby.

© ATREON

 

Vyberte si z našej ponuky hliníkových materiálov

Hliníkový jokel 15x15x1,5 8,93 € Detail
Hliníková tyč štvorcová 8x8 mm 7,45 € Detail
Hliníkový plech quintett 1x2 m, hrúbka 2 mm 70,94 € Detail