Kompletný sprievodca druhmi zábradlia: Ako vybrať to správne?

 druhy-zabradli-atreon

Vybrať správne zábradlie je zásadné pre bezpečnosť aj štýl každého domova. Existuje mnoho druhov zábradlia z rôznych materiálov, každé s vlastnými výhodami a obmedzeniami.

Tento článok vám pomôže zorientovať sa vo svete zábradlia a zvoliť ideálne riešenie pre váš priestor.

Význam zábradlia v architektúre a bezpečnosti

Zábradlia prešli počas staviteľskej histórie dlhým vývojom. Ich hlavným účelom je chrániť pred pádom z výšky. Zároveň ale významne ovplyvňujú vzhľad interiéru aj exteriéru budov. V 21. storočí musia spĺňať prísne bezpečnostné normy.

Druhy zábradlia podľa materiálu

Medzi najčastejšie používané materiály na výrobu zábradlia patrí drevo a kov. Ďalšími obľúbenými materiálmi je potom sklo, nerez a plast.

Drevené zábradlie

drevene-zabradli-atreon

Hľadáte tradičný a útulný vzhľad, ktorý evokuje teplo domva? Drevené zábradlie je klasikou, ale nezabúdajte na to, že vyžaduje pravidelnú údržbu. Správne udržiavané drevené zábradlia vydržia desiatky rokov a dodajú vášmu domovu prirodzený šarm.

  • Vyberajte tvrdé drevo pre väčšiu odolnosť
  • Ošetrujte povrch zábradlia olejom alebo lakom
  • Kontrolujte pravidelne pevnosť spojov

Kovové zábradlie

Kov ponúka široké možnosti dizajnu – od romantických kovaných vzorov po moderné minimalistické línie. Podľa typu kovu má rôznu odolnosť a nároky na starostlivosť. Napríklad aj Eiffelova veža má oceľovú konštrukciu, ktorá odoláva vetru aj dažďu už vyše 130 rokov.

  • Oceľ je pevná, ale náchylná na koróziu
  • Hliník je ľahký a nehrdzavie
  • Nerez je takmer bezúdržbový, ale má vyššiu obstarávaciu cenu

Sklenené zábradlia

sklenene-zabradli-atreon

Sklo pôsobí vzdušne a luxusne. Hodí sa najmä tam, kde chcete mať pekný výhľad alebo opticky zväčšiť priestor. Na zábradlie sa používa špeciálne, tvrdené bezpečnostné sklo. Aj to ale môže pri náraze prasknúť. Preto je nutné zvoliť dostatočnú hrúbku a vhodný spôsob uchytenia.

Nerezové zábradlie

Nerezová oceľ je horúcim trendom súčasnosti. Je takmer nezničiteľná a ľahko sa čistí. Lesklý povrch pôsobí čisto a elegantne. Matné prevedenie zase nevyžaduje tak častú údržbu. Nerezové zábradlia výborne odolávajú poveternostným vplyvom aj sú obľúbené ako v interiéri, tak v exteriéri.

Plastové zábradlie

Plast je nenáročný a lacný materiál vhodný predovšetkým na dočasné konštrukcie. Má obmedzenú životnosť a je menej stabilný ako iné materiály. Kvalita jeho povrchu sa časom zhoršuje. Na druhú stranu nepotrebuje špeciálnu údržbu a nekoroduje.

Umiestnenie zábradlia

venkovni-zabradli-atreon

  • Interiérové ​​zábradlie: Vnútri budov sa stretneme hlavne so zábradlím pri schodiskách a galériách. Tu je kľúčová stabilita a ergonómia. Zábradlie by malo mať pohodlné madlo a odolať aj silnejšiemu zaťaženiu, napríklad pri opretí. Dizajnovo by malo ladiť s ostatnými prvkami interiéru.
  • Exteriérové ​​zábradlie: Vonkajšie zábradlie nájdeme na balkónoch, terasách alebo lodžiách. Musí byť dostatočne robustný, aby odolalo vetru, dažďu, mrazu aj slnku. Povrchová úprava by nemala byť klzká ani za mokra. Vhodná výška je minimálne 1 meter.

Dizajnové trendy vo svete zábradlia

  • Minimalistické línie a skryté úchyty
  • Kombinácia rôznych materiálov
  • Integrované LED osvetlenie

Ako vybrať správne zábradlie?

interierove-zabradli-atreon

Výber zábradlia nie je dobré podceniť. Ovplyvní vzhľad, funkčnosť aj hodnotu vašej nehnuteľnosti na dlhé roky.

  • Zvážte účel, bezpečnosť, dizajn aj cenu
  • Rešpektujte charakter stavby
  • Overte si potrebné povolenia
  • Nechajte si poradiť od odborníka

Inštalácia a údržba zábradlia

Montáž zábradlia zverte vždy certifikovanej firme. Len tak budete mať istotu, že všetko zodpovedá stavebným a bezpečnostným normám. Nesnažte sa ušetriť na úkor bezpečnosti. Pravidelne kontrolujte stav zábradlia a včas riešte prípadné závady. Správna údržba predĺži životnosť a udrží perfektný vzhľad.

Zábradlie je dôležitou súčasťou každého domova. Spája praktickú funkciu s estetickou. Pri jeho výbere myslite na bezpečnosť, súlad s okolím aj ľahkú údržbu.

  © ATREON

Na výrobu zábradlia by sa vám mohlo hodiť

Nerezová rúra leštená 40x2 75,29 € Detail
Nerezová guľatina 40 mm (1.4301/7) 386,31 € Detail
Hliníková guľatina 6 mm (EN 6060) 3,02 € Detail