Pozinkovaná oceľ: Sprievodca odolným materiálom so širokým spektrom využitia

pozinkovana-ocel-atreon-tipy

Pozinkovaná oceľ je materiál, ktorý nachádza uplatnenie v širokej škále priemyselných odvetví a stavebníctva. Vďaka svojej odolnosti voči korózii, dlhej životnosti a priaznivej cene sa stala obľúbenou voľbou pre mnoho aplikácií.

Pripravili sme pre vás článok, kde sa podrobnejšie pozrieme na proces zinkovania, vlastnosti pozinkovanej ocele a jej najčastejšie využitie.

Čo je pozinkovaná oceľ?

Pozinkovaná oceľ je oceľový materiál, ktorý je chránený proti korózii vrstvou zinku. Zinok sa nanáša na povrch ocele rôznymi metódami, najčastejšie však ponorením do roztaveného zinku (tzv. žiarové zinkovanie) alebo elektrolytickým pokovovaním.

Vrstva zinku vytvára bariéru, ktorá chráni oceľ pred poveternostnými vplyvmi, vlhkosťou a chemickými látkami, čím výrazne predlžuje jej životnosť. Proces žiarového zinkovania

Žiarové zinkovanie je najbežnejšou metódou zinkovania ocele. Pri tomto procese sa oceľové diely najprv čistia od hrdze, okujú a nečistôt pomocou morenia v kyseline. Potom sa ponorí do kúpeľa s roztaveným zinkom s teplotou približne 450 °C.

Zinok sa na povrchu ocele spojí so železom za vzniku niekoľkých vrstiev zinkovo-železných zliatin. Po vytiahnutí z kúpeľa sa na povrchu vytvorí čistá vrstva zinku.

Hrúbka zinkovej vrstvy sa pohybuje obvykle medzi 50 a 200 mikrometrami v závislosti na hrúbke oceľového dielu a dobe ponoru.

Vlastnosti pozinku

proc-vybrat-pozinkovanou-ocel-atreon-blog

Pozinkovaná oceľ vyniká niekoľkými dôležitými vlastnosťami:

  • Korózna odolnosť: Zinkový povlak účinne chráni oceľ pred koróziou, a to aj v náročných podmienkach, ako je vysoká vlhkosť alebo prítomnosť soli.
  • Dlhá životnosť: Vďaka odolnosti voči korózii má pozinkovaná oceľ dlhú životnosť, často aj niekoľko desiatok rokov.
  • Odolnosť voči mechanickému poškodeniu: Zinkový povlak je relatívne mäkký, čo mu umožňuje absorbovať nárazy a chrániť tak oceľový podklad.
  • Jednoduchá údržba: Pozinkovaná oceľ nevyžaduje náročnú údržbu, v mnohých prípadoch stačí občasné čistenie.
  • Estetický vzhľad: Lesklý zinkový povrch dodáva oceli atraktívny vzhľad, ktorý je možné v prípade potreby ľahko natrieť.

Pozinkovaná oceľ nachádza uplatnenie v mnohých oblastiach

  • Dopravná infraštruktúra: Uplatňuje sa pri výrobe zvodidiel, dopravných značiek, mostných konštrukcií a ďalších prvkov.
  • Stavebníctvo: Používa sa na konštrukcie budov, opláštenie, strešné krytiny, odkvapy, zábradlia a pod.
  • Energetika: Slúži na výrobu stožiarov elektrického vedenia, veterných elektrární a ďalších zariadení.
  • Poľnohospodárstvo: Využíva sa na konštrukcie skleníkov, chovných zariadení, oplotenia a skladovacie silá.
  • Automobilový priemysel: Nachádza uplatnenie pri výrobe karosérií, výfukov a ďalších dielov.

Pri voľbe materiálu pre náročné aplikácie je pozinkovaná oceľ často tou najlepšou voľbou. Je to všestranný materiál, ktorý vďaka svojej odolnosti voči korózii, dlhej životnosti a priaznivej cene nachádza široké uplatnenie v priemysle aj stavebníctve. Proces žiarového zinkovania zaisťuje kvalitnú ochranu oceľového povrchu a prispieva k dlhodobej spoľahlivosti a trvanlivosti konštrukcií a výrobkov z pozinkovanej ocele.

Prečítajte si:

Vplyv leštenej nerezovej ocele na modernú architektúru

Austenitická oceľ: Kľúč k najodolnejším materiálom moderného inžinierstva

Moderné schodisko z ocele: s minimálnou údržbou vydrží po generácie

© ATREON