Správna pokládka kari sietí: 4 základné pravidlá + videonávod

pokladka-kari-siti-atreon

Príprava a realizácia pokládky kari sietí na stavebnom pozemku sú kľúčovými krokmi v procese výstavby, ktoré vyžadujú starostlivé plánovanie a precízne prevedenie. Kari siete, nevyhnutný prvok pre zaistenie pevnosti a stability betónových konštrukcií, musia byť uložené správne a dôsledne.

Spôsob armovania základových dosiek domov a typ použitých kari sietí by mal byť vždy navrhovaný statikom či projektantom. Praktické využitie nasledujúcich „pravidiel” tak pri armovaní svojpomocne využijete hlavne pri betónovaní chodníkov, podláh v garáži či dosiek určených na drobné vonkajšie projekty – skleník, koterec, atď.

1. Rozloženie kari sietí

Prvým krokom je rozloženie karí sietí priamo na vrstvu zhutnenej zeminy či štrku, ktorá už bola rovnomerne rozprestretá po celej ploche základov. Armovacie kari siete sa kladú do spodnej časti základovej dosky (chodníka, podlahy) a musia byť pokryté dostatočne hrubou vrstvou betónu.

  • Pri ukladaní sietí je nutné venovať pozornosť ich správnemu prekrývaniu. Štandardná prax odporúča, aby sa siete prekladali minimálne cez tri oká (cca 30 cm), čo zabezpečí dostatočnú pevnosť spojov a celkovú integritu konštrukcie.

Pozor! Pokiaľ bude podlaha vystavená veľkej záťaži, napríklad od nákladného auta, možno bude potrebné použiť viac vrstiev sietí.

2. Prispôsobenie armovania základom

jak-na-pokladku-kari-siti-atreon

Ďalším dôležitým aspektom je prispôsobenie sietí špecifickým potrebám základov, čo často zahŕňa vyrezávanie otvorov.

  • Na tento účel sa obvykle používa okružná píla, ktorá umožňuje precízne a čisté rezy, ktoré sú nevyhnutné pre bezproblémové vedenie inštaláciou cez betónovú konštrukciu, prípadne pákové kliešte.

Nezabudnite na to, že siete by nemali byť v kontakte so stranami formy/debnenia – medzi nimi by mala byť medzera aspoň 20 mm.

3. Vypodloženie kari sietí

Po dokončení ukladania a prípadnom upravení kari sietí prichádza na rad ich podloženie dištančníkmi. Tento krok je fundamentálny na zabezpečenie toho, že siete nebudú v žiadnom bode ležať priamo na zhutnenej zemine/štrku.

Na tento účel je možné použiť špeciálne vyrobené kovové či plastové dištančníky alebo alternatívne materiály, ako sú kúsky nalámaných tvárnic či kamene.

Je dôležité, aby boli dištančníky rozmiestnené rovnomerne po celej ploche základov, čo zaisťuje konzistentnú podporu pre kari siete a tým aj rovnomerné rozloženie záťaže v celej konštrukcii.

4. Previazanie armovania

pokladka kari sieti 2

Posledným, avšak nemenej dôležitým krokom je vzájomné previazanie kari sietí pomocou viazacieho drôtu. Táto operácia vyžaduje starostlivosť a dôslednosť, pretože pevné a precízne zviazanie sietí zabraňuje ich pohybu počas vylievania betónu a zabezpečí, že sa nebudú pri práci posúvať alebo deformovať.

  • Počas viazania priebežne kontrolujte, či siete nepresahujú nad úroveň základov, a prípadne upravte výšku dištančníkov, aby bola zachovaná správna výška a rovnosť celej konštrukcie.

Keď je všetko pripravené, môžete začať betónovať. Siete do betónu fungujú správne len vtedy, keď sú úplne pokryté betónom.

Videonávod: Vlastnoručne vyrobená základná doska

Vyššie uvedené postupy predstavujú základné kroky pre správne uloženie kari sietí v základoch, ktoré sú nevyhnutné pre zaistenie dlhodobej stability a bezpečnosti stavebných projektov. Dôsledné dodržanie týchto krokov je základom kvalitnej a trvalej konštrukcie.

© ATREON

Kari siete si môžete zakúpiť aj tu

Kari sieť oko 100/100 mm, 3x2 m, priemer 4 mm (KA16) 12,71 € Detail
Kari sieť oko 150/150 mm, 3x2 m, priemer 6 mm (KH20) 18,02 € Detail
Kari sieť oko 200/200 mm, 3x2 m, priemer 8 mm (KY51) 26,31 € Detail