Spoznajte 5 TOP výhod moderných pergol z hliníkových profilov

pergola-z-hlinikovych-profilu-atreon

Keď sa povie pergola, väčšina z nás si najskôr predstaví drevený záhradný prístrešok. Stále viac ľudí ale dáva prednosť konštrukcii z hliníkových profilov, ktorá spája funkčnosť a komfort, pritom pôsobí elegantne a je takmer bezúdržbová. Tým ale výhody hliníkových profilov na pergole rozhodne nekončia.

Pokiaľ máte záhradu v modernom štýle a chcete pergolu čo najlepšie prepojiť s domom, hliníkové profily sú ideálnym riešením. Veľmi dobre ale poslúži aj v prípade voľne stojaceho prístrešku.

Záleží na jeho plánovanom využití, ktorých je celý rad - od letného posedenia a "garden office", cez zastrešenie bazéna, až po garáž na auto. Podľa toho si potom vyberiete klasický, elegantný alebo napríklad industriálny vzhľad.

Farby ľahko zladíte s exteriérom

Hliníkové profily na pergole rozhodne nemusia byť len antracitové alebo biele. Stačí ich nafarbiť do požadovaného odtieňa, ktorý zladíte s exteriérom domu aj zvyškom záhrady alebo terasy.

Potrebovať na to budete špeciálne práškové farby, pri ktorých máte istotu, že dlho vydržia a odolajú aj náročným poveternostným podmienkam.

Maximálna variabilita

Ďalšou výhodou je, že pergolu s hliníkovou konštrukciou ľahko zastrešíte a bez problémov k nej pridáte aj bočné steny, ktoré vás ochránia pred vetrom a dažďom – a zároveň zaistia aj potrebné súkromie.

Oproti drevu teda zaručuje väčšiu variabilitu a v porovnaní s nerezovou oceľou je zase cenovo dostupnejšia a tiež ľahšia. Napriek tomu má dostatočne vysokú nosnosť.

Rôzne typy zastrešenia a zatienenia pergol 

Celý rad možností máte aj v prípade zastrešenia. Okrem sklolaminátu v čírom i mliečnom variante sa používajú aj asfaltové šindle, plexisklo alebo rôzne druhy polykarbonátu. Naopak najlacnejším krytinám z plechu a PVC by ste sa mali radšej vyhnúť. Alternatívou zastrešenia je iba zatienenie - napríklad látkové, z bambusových rohoží či z drevených profilov.

Obľúbený je sklolaminát, ktorý sa vyrába zo sklených vlákien a živice. Vďaka tomu príjemne rozptýli dopadajúce svetlo. Zároveň je ľahký a na konštrukciu ho ľahko namontujete. Predáva sa ale iba vo forme vlny a nemá takú dlhú životnosť ako iné materiály, už počas 5 rokov totiž stratí približne 30% priehľadnosti.

Dlhé desiatky rokov vám naopak vydržia zastrešenie z asfaltových šindľov. Na rozdiel od iných krytín ale musíte počítať s pomerne veľkou počiatočnou investíciou. A pokiaľ vás ani to neodradí, myslite aj na zložitú inštaláciu.

Vysokou priepustnosťou svetla a skvelou cenou sa môže pochváliť plexisklo, ktoré vás poteší aj jednoduchou údržbou. Nemá ale tak vysokú teplotnú odolnosť a výnimočne môže aj prasknúť. O to viac je potrebné dbať na správnu inštaláciu.

Dutinkový polykarbonát sa dá zohnať za skvelé ceny, zároveň je ľahký a chráni proti UV žiareniu. V sparnom lete pod ním ale môže byť nepríjemné horúco. Odporúčame teda vybrať verziu so štruktúrou, ktorá dopadajúce slnečné lúče rozptýli. Jeho montáž je ale náročnejšia rovnako ako čistenie a celková údržba. Ponúka sa teda alternatíva v podobne plného polykarbonátu, ktorý sa navyše lepšie čistí, je odolnejšia a pri rozbití sa neroztriešti na kúsky. Nepotešia vás ale cenou ani termoizolačnými vlastnosťami.

Úplne nevhodné sú potom PVC dosky alebo lacné plechové krytiny, ktoré predstavujú iba dočasné riešenie. Oba materiály sú totiž náchylné na poškodenie a na slnku sa rýchlo rozpália.

Pokiaľ nechcete pergolu plne zakryť krytinou, odporúčame na ňu aplikovať zatieňujúce prvky. Veľmi obľúbené a esteticky efektné sú tie z odolných látok, z bambusových rohoží či rôznych drevených profilov.

Oceníte minimálnu údržbu a dlhú životnosť

O hlinikovou pergolu sa takmer nemusíte starať. Na rozdiel od dreva nie je nutné ju každoročne natierať, napriek tomu odolá aj vysokým výkyvom teplôt, pôsobeniu vlhkosti alebo slnečnému žiareniu. Navyše má veľmi dlhú životnosť.

Snáď len v horských oblastiach, kde očakávate extrémne mrazy a veľké zaťaženie v podobe snehu, je vhodnejšia oceľová pergola s kvalitnou povrchovou úpravou, ktorá má vyššiu nosnosť.

©ATREON

Výber z hliníkových profilov vhodných na výrobu pergol

Hliníkový L profil 30x30x3 (EN 6060) 17,55 € Detail
Hliníkový U profil 50x50x50x3 51,15 € Detail
Hliníkový jokel 60x60x3 (EN 6060) 65,07 € Detail