Ako rezať hliníkové profily čisto a presne

mceclip0-42

Hliníkové profily je možné rezať na ľubovoľných strojoch vybavených špeciálnymi vrtákami, kotúčmi alebo pílovými listami určenými na prácu s kovmi. Pri rezaní hliníkových profilov je dôležité dbať na správny výber nástrojov a postupov, aby bol výsledok čistý a presný. Tu je niekoľko krokov a tipov, ako na to:

1. Výber správneho nástroja

Rezanie hliníka je rovnako jednoduché ako rezanie dreva, ľan musíte použiť ten správny pilový kotúč. Na presné a čisté rezanie hliníkových profilov je najlepšie použiť pokosovú pilu s kotúčom určeným pre kovy, ideálne priamo na hliník.

Kotúč by mal mať jemné zuby, aby sa zabránilo trhaniu a štiepeniu materiálu. Môžete tiež použiť pásovú pilu alebo ručnú pilu s vhodným listom.

2. Použitie chladiacej kapaliny alebo maziva

Pri rezaní hliníka je dobré použiť chladiacu kapalinu alebo špeciálne mazivo. Pomáha znižovať trénie a zabraňuje prehrievaniu ako materiálu, tak rezného nástroja – hoci pri práci s hliníkom nie je ho použitie nevyhnutné. Ich použitie však môže výrazne predĺžiť životnosť vašich nástrojov.

3. Zaistenie materiálu

Pred hrdzaním je dôležité pevne upevniť hliníkový profil do zveráka alebo na pracovný stôl tak, aby sa zabránilo jeho pohybu počas rezania. Zaistíte si tím presnosť rezov aj bezpečnosť práce.

4. Pomaly a stálou rýchlosťou

mceclip1-26

Pri rezaní postupujte pomaly a udržujte stálu rýchlosť. Rýchle alebo náhle pohyby môžu spôsobiť zlomenie zubov na usilovnosti alebo poškodenie hliníkového profilu.

POZOR! Zvýšený tlak alebo príliš rýchly posuv môže v hliníku spôsobiť vznik bielych prasklín, čo je nežiaduce.

5. Ochrana očí a rúk

Vždy používajte ochranné brýle a rukavice, aby ste zabránili zraneniu od lietajúcich špon alebo ostrých hran hrdzaného materiálu.

6. Čistenie po rezaní

Po dokončení rezu odstráňte všetky špony a vyhlaďte hrany pilníkom alebo brúskou tak, aby boli hladké a bezpečné na dotyk.

Atreon tip

Pri vŕtaní hliníkových profilov pamätajte na niekoľko zásad, ktoré zaistia hladký a bezproblémový priebeh práce. Vykonávajte vŕtanie alebo frézovanie iba s ľahkým tlakom a na najnižšie otáčky – minimalizujete tak riziko poškodenia materiálu. Na zvýšenie efektivity a predĺženie životnosti používaných nástrojov aplikujte olej v spreji.

Použitím správneho nástroja a dodržaním týchto postupov môžete dosiahnuť kvalitné a presné rezy na hliníkových profiloch či plechoch v akejkoľvek domácej i profi dielni.

Prečítajte si...

Spoznajte 5 TOP výhod moderných pergol z hliníkových profilov

Výroba, spracovanie a recyklácia hliníka – kovu s unikátnymi vlastnosťami

Výroba hliníka: Od bauxitu po zliatinu s univerzálnym použitím

 © ATREON

 

Vyberte si z množstva hliníkových profilov

Hliníkový U profil 15x30x15x2 13,09 € Detail
Hliníkový L profil 20x20x2 (EN 6060) 7,80 € Detail
Hliníkový jokel 30x20x2 (EN 6060) 17,33 € Detail