Ako nakresliť výkres schodiska: Rýchlo, presne, svojpomocne

mceclip0-43

Vytvorenie výkresu schodiska je kľúčovým krokom pri návrhu a realizácii akéhokoľvek stavebného projektu, ktorý zahŕňa viac podlaží.

Výkres schodiska poskytuje dôležité informácie pre staviteľov, ako sú rozmery, materiály a špecifikácie konštrukcie. Nasledujúce kroky vám ho pomôžu vytvoriť komplexné a dostatočne informatívne.

1. Určite typ a umiestnenie schodiska

Prvým krokom je rozhodnúť o type schodiska, ktoré chcete navrhnúť. Existuje mnoho typov schodísk, vrátane priamych, L-tvarovaných, U-tvarovaných, špirálových a ďalších. Tiež je dôležité určiť umiestnenie schodiska vo vašom projekte, čo ovplyvní jeho dizajn a funkčnosť.

2. Zistite si požiadavky na schodisko

Predtým, než začnete kresliť výkres, je dôležité sa zoznámiť s miestnymi stavebnými predpismi a normami, ktoré sa týkajú schodísk. To zahŕňa minimálne a maximálne rozmery stupňov, výšku podesty a zábradlia, rovnako ako požiadavky na bezpečnosť a prístupnosť. 

Základné normy schodiska podľa zákona 

  • Rozmery stupňov: Normy obvykle špecifikujú minimálnu a maximálnu výšku a šírku stupňov. V SR sa väčšinou stretneme s požiadavkou, že výška stupňa (tzv. šľapka) by nemala prekročiť 19 cm a šírka stupňa (tzv. šírka šľapky) by mala byť minimálne 23 cm.
  • Šírka schodiska: Minimálna šírka schodiska je ďalším dôležitým faktorom, ktorý je určený zákonom. Pre obytné budovy sa obvykle stretávame s minimálnou šírkou 80 cm pre hlavné schodisko.
  • Výška a typ zábradlia: Zábradlie je nevyhnutnou súčasťou každého schodiska na zaistenie bezpečnosti. Normy určujú minimálnu výšku zábradlia, ktorá by mala byť väčšinou aspoň 90 cm.
  • Svetlá výška: Normy tiež často určujú minimálnu svetlú výšku nad schodiskom, aby sa zabezpečilo pohodlné a bezpečné používanie schodiska. Minimálna svetlá výška by mala byť obvykle 2 metre.
  • Podesty: Pri dlhších schodiskách sú často vyžadované podesty, aby sa užívateľom poskytla možnosť odpočinku a zvýšila bezpečnosť

3. Návrh schodiska

 mceclip1-27

Na základe typu a umiestnenia schodiska a požiadaviek na jeho konštrukciu začnite s návrhom. Rozhodnite sa pre rozmery stupňov, výšku a šírku schodiska, rovnako ako pre počet stupňov a podesť. Tieto rozmery by mali spĺňať všetky normy a predpisy.

4. Vytvorenie výkresu

Po dokončení návrhu môžete začať s vytváraním výkresu. Ten by mal byť vykonaný v mierke a zahŕňať pohľady z rôznych uhlov (napr. pohľad zhora, bočný pohľad). 

Uistite sa, že na výkrese sú jasne zobrazené všetky dôležité rozmery a špecifikácie, vrátane šírky stupňov, výšky podest, uhla schodiska a umiestnenia zábradlia.

5. Detaily a materiály

mceclip2-18

Pridajte do výkresu detaily, ako sú materiály, z ktorých bude schodisko vyrobené, typy povrchov stupňov a špecifikácia zábradlia. Tieto informácie sú dôležité pre stavebníkov a dodávateľov, aby mohli správne realizovať váš návrh.

Medzi najobľúbenejšie materiály pre interiérové schodiská patria: drevo, oceľ alebo nerez. Na výrobu interiérového zábradlia môžete použiť zase kombináciu skla a kovových materiálov (alebo kovové materiály samotné, záleží na použitom dizajne). 

6. Revízia a schválenie

Po dokončení výkresu si dajte svoj návrh schodiska skontrolovať a schváliť odborníkom, ako je architekt alebo stavebný inžinier. Môžu vám poskytnúť cennú spätnú väzbu a zabezpečiť, že váš výkres nielenže spĺňa všetky požiadavky, ale je aj technicky uskutočniteľný.

Vytvorenie výkresu schodiska vyžaduje starostlivú prípravu a pozornosť voči detailom. Postupujte podľa týchto krokov, aby ste sa uistili, že váš výkres bude presný, funkčný a v súlade s predpismi.

Nezabudnite, že výkres schodiska je dôležitým nástrojom pre komunikáciu medzi dizajnérmi, stavebnými inžiniermi a staviteľmi, a mal by preto byť čo najjasnejší a najkomplexnejší.

Prečítajte si:

Porovnanie metód kalenia nerezovej ocele s ohľadom na kaliace prostredie

Moderné schodisko z ocele: s minimálnou údržbou vydrží po generácie

Ako vyleštiť nerezový plech

© ATREON