Ako ďaleko od plotu postaviť drevník na drevo? Kľúčové informácie pre správnu voľbu

drevnik 1

Postavenie drevníka v záhrade môže byť skvelým spôsobom, ako uskladniť palivové drevo a zároveň udržať záhradu organizovanú. Avšak otázka, ako ďaleko od plotu by mal byť drevník umiestnený, je často predmetom zmätku.

Správna poloha drevníka môže ovplyvniť ako jeho funkčnosť, tak aj bezpečnosť. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové faktory, ktoré by ste mali zvážiť pri rozhodovaní o umiestnení drevníka vo vašej záhrade.

Lokálne predpisy a nariadenia

drevnik_nahlad

Prvým a najdôležitejším krokom pri určovaní ideálnej vzdialenosti drevníka od plotu je zoznámiť sa s miestnymi stavebnými predpismi a nariadeniami.

„Odstupové vzdialenosti medzi stavebnými objektmi a hranicami s priľahlými pozemkami sú definované v § 25 vyhlášky č. 501/2006 Zb., ktorá sa zaoberá všeobecnými požiadavkami na využitie územia. Špecificky, pokiaľ sa jedná o doplnkovú stavbu pri rodinnom dome (drevník), musí byť umiestnená v minimálnej vzdialenosti 2 metre od hranice susedných pozemkov.”

Niektoré obce môžu mať špecifické požiadavky na minimálnu vzdialenosť akejkoľvek stavby, vrátane drevníkov, od hranice pozemku alebo od susedných budov. Tieto predpisy sú často zavedené z bezpečnostných dôvodov, napríklad kvôli riziku požiaru a je dôležité ich presne nasledovať.

Bezpečnostné riziká

Drevo je horľavý materiál, preto je dôležité zvážiť potenciálne riziko požiaru pri umiestnení drevníka. Odporúča sa udržiavať drevník v určitej bezpečnej vzdialenosti od akéhokoľvek zdroja ohňa alebo tepla, vrátane plotov, pokiaľ sú vyrobené z horľavých materiálov.

Tiež je dobré mať na pamäti, že ukladanie dreva príliš blízko plotu môže obmedziť prístup na údržbu plotu alebo drevníka samotného.

Prístup a funkčnosť

Okrem bezpečnostných aspektov je dôležité zvážiť, ako bude drevník prístupný na nakladanie a vykladanie dreva. Ideálne by mal byť umiestnený v dostatočnej vzdialenosti od plotu, aby bolo možné ľahko manipulovať s drevom a zároveň neblokovať priechod alebo prístup k ostatným častiam záhrady.

 ATREON tip: Ako vyrobiť drevník z kari siete. Ľahko, rýchlo, svojpomocne

Estetika a vzhľad

drevnik2

Hoci funkčnosť a bezpečnosť by mali mať pri rozhodovaní o umiestnení drevníka prednosť, je tiež dôležité zvážiť, ako bude drevník vyzerať vo vašej záhrade. Umiestnenie drevníka príliš blízko k plotu môže spôsobiť, že vaša záhrada bude vyzerať stiesnene alebo neporiadne. Vzdialenejšie umiestnenie môže naopak prispieť k lepšiemu vizuálnemu dojmu a celkovej harmónii záhrady.

Pri rozhodovaní o tom, ako ďaleko od plotu postaviť drevník, je kľúčové vziať do úvahy kombináciu miestnych nariadení, bezpečnostných opatrení, funkčnosti a estetických predstáv. Vždy sa uistite, že dodržiavate miestne predpisy, a pokiaľ si nie ste istí, neváhajte sa poradiť s odborníkom alebo miestnym stavebným úradom.

© ATREON

 

Na výrobu drevníka by sa vám mohlo hodiť

Kari sieť oko 100/100 mm, 6x2,4 m, priemer 10 mm 177,70 € Detail
Kari sieť oko 150/150 mm, 3x2 m, priemer 8 mm 31,74 € Detail
Kari sieť oko 150/150 mm, 3x2 m, priemer 5 mm 12,63 € Detail