Aké zábradlie vybrať na balkón? Riaďte sa bezpečnosťou, dizajnom aj funkčnosťou

jak-vybrat-zabradli-na-balkon-atreon

Riešite, aké vybrať zábradlie na balkón? Nezabudnite, že musí spĺňať hneď niekoľko požiadaviek naraz. Na prvom mieste by rozhodne mala byť bezpečnosť, ale určite oceníte aj ľahkú údržbu, zaujímavý dizajn a ideálnu výšku. Vyberať môžete z množstva materiálov, ktoré majú rôznu životnosť aj celkové vlastnosti. Ktoré sú tie najžiadanejšie? A na čo ďalšie myslieť?

Hliník spája cenovú dostupnosť a nenáročnú údržbu

Pokiaľ hľadáte skôr funkčnosť než luxus a originálny vzhľad, odporúčame hliníkové zábradlie. Navyše sa ľahko inštaluje a zaobstaráte si ho aj s obmedzeným rozpočtom. Vyhovovať vám ale bude hliník aj v prípade, že nemáte času nazvyš a nie ste práve nadšení domáci majstri. Je totiž takmer bezúdržbový.

  • Ideálny je na tieto účely špeciálne upravený – eloxovaný hliník. Ten stačí jednoducho natrieť a vydrží mnoho rokov ako nový. K ďalším výhodám patrí všestranné využitie a množstvo farebných prevedení.

Luxusný chróm a nerez

Nerezové zábradlie alebo kovové zábradlie z chrómu poteší aj náročnejších zákazníkov. Nielen, že balkónu či terase dodá luxusný nádych, ale tiež sa dá ľahko upraviť podľa vašich predstáv a využitie nájde aj pri schodoch. Pevná konštrukcia zaručuje dlhú životnosť, ale spája sa s vyššou váhou, ktorá môže byť pri niektorých stavbách prekážkou. A to aj kvôli nosnosti aj pre náročnejšiu dopravu a inštaláciu.

Oceľové zábradlie

Oceľové zábradlie je obľúbenou voľbou pre domácnosti aj komerčné budovy, ktoré vyžadujú spoľahlivú ochranu a atraktívny dizajn. Medzi jeho výhody, ktoré by ste mali zvážiť, patrí trvanlivosť a odolnosť, jednoduchá montáž a zvariteľnosť, čo umožňuje flexibilitu pre rôzne, aj netradičné typy dizajnov. Oceľové zábradlie je veľmi nenáročné na údržba a budovu obohatí o atraktívny a moderný dizajn s nádychom elegancie.

Pozinkované zábradlie vyžaduje presný postup inštalácie

Tam, kde sú staticky nevyhovujúce hliníkové profily, je vhodným riešením pozinkované zábradlie. Vychádza lacnejšie ako chróm alebo nerez, ale ponúka podobne dlhú životnosť. Len by ho mali montovať skúsení odborníci, ktorí dodržia presný postup zameriavania aj zvárania.

  • Aj tento typ zábradlia je navyše pomerne ťažký, a tak si vyžaduje mohutné lešenie a je náročnejší na prepravu.

Drevo je praktické aj esteticky zaujímavé

Drevo má množstvo výhod. Vďaka rôznym tvarom a farebným náterom ľahko mení odtieň, vydrží až prekvapivo dlho a pomôže aj so zatienením.

  • Viac ako pri iných materiáloch tu ale rozhoduje kvalitná a pravidelná starostlivosť. Klasické stĺpiky aj obyčajné drevené výplne je teda nutné ošetrovať olejom, farbami alebo lakmi, ktoré musia byť vhodné na exteriérové použitie.

Elegantné sklenené zábradlie

Minimalizmus a eleganciu stelesňuje celosklenené zábradlie, ktoré sa hodí predovšetkým na balkóny a terasy moderných novostavieb. Okrem čistého vzhľadu presvetľuje a prevzdušňuje celý priestor. Ďalším variantom je potom sklenené zábradlie s kotvením na terče alebo stĺpiky.

  • Ani jeden z typov vám nebude brániť vo výhľade a veľmi si zjednodušíte aj prípadné zasklenie. Navyše sa nemusíte obávať, že by vám z balkóna niečo vypadlo. Na druhej strane vás môže odradiť vysoká obstarávacia cena a tiež veľká hmotnosť zábradlia.

Ako vyvážiť súkromie a dokonalý výhľad?

Okrem spomínaných materiálov je zásadná aj výška zábradlia, ktorá zohľadňuje ako bezpečnosť a súkromie, tak komfort a dokonalý výhľad. Kompromis vám určite pomôžu nájsť špecialisti, ktorí vám budú zábradlia montovať. A pokiaľ sa na to chystáte sami, držte sa zákonných stavebných a bezpečnostných noriem.

Kúpené alebo vyrobené na mieru?

Ponuka je skutočne široká, ale ak chcete mať zábradlie presne podľa vašich predstáv, nechajte si ho radšej vyrobiť na mieru. Veľa firiem potom ponúka aj celé balíčky, ktoré zahŕňajú všetko od prvého návrhu až po záverečnú montáž. Vy iba zadáte niekoľko hlavných parametrov a dodávateľ sa už o všetko postará.

Aj tak ale odporúčame venovať pozornosť použitým materiálom aj kvalitnému kotveniu a tesneniu. Zbystriť by ste potom mali aj pri podozrivo lacných ponukách. Veľa napovedia recenzie zákazníkov a tiež ochota spoločnosti ukázať vykonané realizácie.

© ATREON

Na výrobu balkónového zábradlia by sa vám mohlo hodiť

Nerezová rúra brúsená 20x2 52,11 € Detail
Nerezová rúra brúsená 25x2 66,59 € Detail
Hliníková rúra 16x1,5 (EN 6060) 7,30 € Detail